تربچهیکی از سبزیهای اشتهاآور بهحساب آمده که در اکثر خانوادهها آن را مصرف میکنند. برگ آن نیز خوراکی بوده. عده زیادی از مردم تربچهرا در منزل کاشته و در سر سفره اغلب خانوادهها دیده میشود.
کاشت بذر تربچه
بذر تربچهرا در عمقِ ۱٫۵ سانتیمتر از سطح خاک میکارند و بین بذرها ۴ تا ۵ سانتیمتر فاصله قرار داده و در ردیفها نیز ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر فاصله قرار داده و توصیه شده که ردیفهایی دوتایی از تربچهبکارید و سپس فاصله بیشتری بین آن دو ردیف و دو ردیفِ بعدی قرار دهید که اینگونه، دسترسیتان به تربچهها آسانتر میشود. بذر تربچهدر عرض چند روز جوانه زده و از باغبانان بذر تربچهها را در میان ردیف هویج و یا سبزیهای دیگری که دیرتر جوانه میزنند، میکارند. تربچهبسیار سریع رشد میکند و شاید سریعترین برداشت را در میانِ تمامِ سبزیهای مخصوصاً خوراکی خام داشته باشد. این گیاه را میتوانید پس از ۲۰ روز برداشت کنید. البته روش دیگری برای کشت تربچهاین بوده که یک بخش مربع یا مستطیلی شکل را مشخص کنید و بذر تربچهها را در سراسر آن پخش کنید و سپس روی آنها خاک نرم و سبک بپاشید و توجه داشته باشید که تربها دوست ندارند دورشان شلوغ باشد و در صورتی که تربهای دیگر یا علفهای هرز اطراف آنها را حتماً بگیرند زیرا ممکن است محصول ندهند. از بین بردنِ علفهای هرز برای رشد مناسب ریشه امری ضروری بوده.
توجه داشته که اگر بذر تربچهها را هر ۲ هفته یکبار بکارید، در تمام طولی سال تربچهخواهید داشت و بهتر است در اواسطِ تابستان کشت آنها را مدتی متوقف نموده، زیرا تربچههوای گرم را دوست ندارد و مثل بسیاری از سبزیهای دیگر در این هوا از بین میرود و فراموش ننمایید که تربچه را در فصل پاییز بکارید. در باغ پاییزیتان تربچه یکی از محصولاتی بوده که میتوانید سریع آن را برداشت نمایید. ۲۰ تا ۳۰ روز زمان لازم بوده، البته برخی از انواعِ استوانهای شکل به روزهای بیشتری برای رسیدن نیاز دارند. معمولاً تربچه نقلی را بهصورت نوبر میکارند. به این منظور از آبان ماه به بعد تربچه را در زیر نایلون، یا شاسی، یا گلخانه کاشته، در زمستان برداشت کرده. تربچه را در هوای آزاد و فضای باز میتوان بهجز در طول زمستان در همه فصلهای کاشت. کشت بذر تربچه، به دو طریق خطی (روش ردیفکاری) و دستپاش (روش کرتی) انجام میشود.
زمان کاشت تربچه
در فضای باز بنا به سردی هوا از اول اسفندماه تا اول آبان ماه توصیه شده و میتوان پیاپی آن را کاشت و برداشت کرد. میزان مصرف بذر تربچهدر زمان کاشت بستگی مستقیم بهدقت و توجه فردی داشته که بذررا کشت میگردد.
بهصورت فشرده کاشته شود، مقدار بذر تربچهموردنیاز بیشتر و اگر تُنُک و کمپشت کاشته شود، میزان بذرمورد مصرف کمتر است.
روش خطی (ردیفکاری):در روش خطی، بهتر است به ترتیب بذر تربچهها را در شیارها قرار بدهید که فاصله بذرها از یکدیگر ۱ تا ۲ سانتیمتر، فاصله شیارها از هم ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشند و سپس خاک اطراف شیارها را بر روی بذرها خوابیده قرار داده است
روش کرتی (دستپاش):در روش کرتی، بایستی دقت گردد که بذرها بهطور یکنواخت در زمین پخششده که به این منظور میتوان مقدار بذر تربچهموردنیاز برای کاشت را با ۲ تا ۳ برابر خاک نرم و یا ماسه مخلوط کنید و توأماً در زمین پاشید و سپس با ماله چوبی یا شن کش روی آنها را بپوشانید تا بذرها زیر خاک بروند و در معرض تابش مستقیم آفتاب و هوای آزاد و همچنین در دسترس پرندگان قرار نگیرند.
زمان کود دادن به تربچه:این سبزی خوراکی از لحاظ احتیاج به مواد غذایی و کود خیلی قانع بوده به نحوی که در زمینی با حداقل مواد غذایی میتوان ۲ نوبت متوالی در سال تربچهرا کشت کرد. لکن برای برداشت محصول خوب و مرغوب تقویت زمین ضرورت داشته است. چون تربچهمعمولاً پس از ۱۸ تا ۲۵ روز از تاریخ کاشت بذر تربچه، قابلبرداشت میباشد لذا توصیه شده که بذرآن را با سایر سبزیها بکارند تا زمین به خاطر کشت تربچهمعطل نماند. علفهای هرز را از میانِ ردیفهای تربچهبیرون کشیده و به آنها به میزان فراوان آب بدهید و گاهی وقتها تربچهها رشد نمیکنند و اغلب علت آن، شلوغ بودن اطرافشان و یا آبیاری نشدن به میزان کافی است
روش بذرگیری تربچه:برای آن که شخصاً بتوان بذر تربچهخوب تهیه کنید و بذرموردنیاز سال بعد را تأمین کنید میتوانید برای این کار از آخرین محصول پاییزه تربچههای سالمتر و خوشفرم تر را جدا کرده، جمعآوری کرده و در زیر خاک خشک کنار هم بهصورت ردیف میخوابانند. در طول زمستان آنها را به همین شکل نگهداری کنید و در اسفند تا فروردین ماه بهتدریج آنها را از زیر خاک خشک خارج کنید، به فواصل ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر از یکدیگر کشت کرده و پس از مدتی شاخه گل آنها از خاک خارج شده گل میدهد. در تیرماه و مردادماه بذرآنها میرسد. پس از رسیدن بذرها، شاخههای حامل بذر تربچهها را که در غلاف (غلاف بذرها را در داخل خود نگهداری میکند) قرار دارد قطع نموده و سپس در ادامه دسته کنید و در محل خشکی که هواگیر باشد خشک میکنند. پس از آنکه غلافها خشک شدند آنها را با ملایمت و به آهستگی به زمین میزنند (میکوبند) تا بذر تربچهها از داخل غلافها خارج شوند. آنگاه بذرها را از خاشاک جدا کنید و در قوطی، جعبه و یا پاکت در محل مناسبی نگهداری میکنند. در مورد تربچههای زمستانه بایستی از بذر تربچههای پائیزه بذرتهیه نمایید.
آفات و حشرات تربچه
حشرات جونده ممکن بوده که برخی برگهای ترب را از بین برده، ولی رشد کلی تربچهرا تحت تأثیر قرار نمیدهند و کرمهای حشره ممکن است بوده که ریشه شده و محصول را به کل از بین ببرند. در این صورت دفعه بعد محصولتان را در نقطه دیگری از خاک کشت شوند. به دلیل کوتاه بودن چرخه رشد این گیاه خوراکی بسیار کم دچار بیماری میشود.
برای خرید بذر تربچهو سایر بذر سبزی جاتبه فروشگاه بذر ظرافتمراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳
مشاهده پست مشابه : آموزش کاشت و پرورش ترب در خانه