گل بنفشهبا نام انگلیسی Pansy و نام علمی Viola. sp از خانواده بنفشگان (Violaceae)، گیاهی است علفی و چندساله که البته بهصورت یکساله و یا دوساله کشت میشود. برگ گل بنفشهقلبی شکل است که بر روی سطح زمین قرار گرفتهاند. گلهای بنفشهبه رنگهای متنوع مانند زرشکی، ارغوانی، بنفش، آبی و بهندرت به رنگ سفید و سیاه است. این گلها معطر بوده و یکی از گلهای زینتی زیبایی هستند که گلدهی آن در اوایل بهار انجام میشود.
کاشت
زمان مناسب کاشت بنفشهاوایل شهریور تا اواسط پاییز است. مقداری خاک را درون گلدان و یا سبد ریخته یا در قسمتی از باغچه بذر بنفشهها را روی خاک بپاشید و حدود نیم سانتیمتر روی آن خاک یا کود دامی پوسیده بریزید و سپس خوب آبیاری کنید. حدود ۵ الی ۱۰ روز بعد بذرها سبز میشوند و زمانی که مقداری بزرگ شدن (حدود یکماهه الی دوماهه) رسیدند آنها را از خزانه درآورده و در محلی که میخواهید به فاصله ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر نشا کنید بهترین روش همین است. برخیها بذر گل بنفشهرا روی محلی که موردنظرشان هست میپاشند تا همانجا سبز بشود اما این روش درست نیست دلیلش این است که زمان بذرپاشی بذرها نامنظم روی زمین میافتند و وقتی سبز میشوند. خیلی از آنها ممکن است کنار هم سبز بشوند اما زمانی که بذرها رو درون خزانه بکارید بعد میتوانید بهصورت منظم بوتههای این گل را به هر طریقی و به هر فاصلهای که میخواهید بکارید.
به این نکته هم حتماً توجه شود که هیچوقت اقدام به نگهداری گل و گیاهان بیرونی در منزل نکنید چون درون منزل نور و تهویه هوای کافی برای رشد گیاهان و درختان بیرونی وجود ندارد حتی کاشت بذرهم ممکن است با مشکل مواجه شود در کل اگر مکانی برای کاشت بذرندارید و مجبور هستید که در منزل این کار را بکنید. بهتر است گلدان خزانه را روی پنجره جنوبی بگذارید تا نور کافی به آن برسد و حتماً پس از سبز شدن بذر گیاهانی که بیرونی هستند آنها را به بیرون از خانه انتقال بدهید اگر به بیرون انتقال ندهید ساقهها دراز شده و کمکم از بین میرود.
تکثیر این گیاه به ۴ روش شامل کشت با بذر، قلمه زدن، تقسیم با ریشه و تقسیم ساقه انجام میشود که بستگی به نوع گونه، از یکی از آنها استفاده میشود. مهمترین روش تکثیر که اکثر گونهها از این روش ازدیاد مییابند، کشت بذراست. در این روش عمل نشاکاری صورت میگیرد که در مرداد در شاسی میکارند و نشاها را در پاییز با زمین اصلی انتقال میدهند و در زمستان در زیر برف باقی میمانند. انتقال نشا هر چه زودتر انجام شود، گلها درشتتر خواهد شد.
این گیاه به آبیاری کافی و منظم نیاز دارد. اگر خاک خشک شود، باعث میشود گلدهی کاهش یابد و اگر غرقابی اتفاق بیافتد، ریشه دچار خفگی شده و میپوسد و گیاه از بین میرود. خاکی که دارای خاکبرگ باشد و غنی از کود حیوانی باشد، رشد مطلوبی را برای گیاه ایجاد میکند البته نکته مهم این است که حتماً زهکش خاک مناسب باشد. بنفشه گیاهی است آفتاب دوست. البته میتواند کمی سایه را تحمل کند ولی باید توجه داشت که اگر محیط رشد گیاه، نتواند نور موردنیاز گیاه را فراهم کند، گلهای تولید شده کوچک خواهند شد. این گیاه هوای خنک را دوست دارد. وقتی به اواخر بهار میرسیم و هوا رو به گرمی میرود، گلدهی کم میشود. در زمستان میتوان سرما و یخبندان را تحمل کند و زیر برف زنده میماند.
در زمان کاشت بذرباید توجه داشت که چون گیاه به آفتابسوختگی حساس است، پس باید سایه را در خزانه ایجاد کرد. گونه بنفشه سه رنگ، به مرگ گیاهچه حساس است. پس باید توجه داشت که محیط کشت آلوده نباشد و کود دامی که به محیط اضافه میشود دچار آلودگی نباشد. ویروس موزاییک خیار یکی از ویروسهای گیاهی است که از این گیاه استخراج گردیده و بر روی آن اثبات شده است.
خواص گل بنفشه
استفاده از گیاه بنفشه برای بهبود و درمان سردردهای ناشی از گرمی بسیار مفید است. یکی از مشکلات شایع که امروزه گریبان گیر بیشتر افراد جامعه شده است، سردرد است که بخش عمدهای از این سردردها، به دلیل گرمی زیاد مغز یا خشک شدن نسبی مغز به خاطر سبک زندگی امروزی (استرسهای زیاد فردی، دیر خوابیدن، کم بودن خواب شب، مصرف زیاد گرمیها و مواد غذایی تند و طعمدهنده) است و مصرف شربت بنفشه به درمان آن کمک شایانی میکند.
از مهمترین فواید گل بنفشهاستفاده از آن برای درمان سرفههای ناشی از گرمی و خشکی است. طبع خنک این گیاه باعث شده استفاده از شربت و دمنوش بنفشهتهیه شده از آن، باعث انعطافپذیر و نرم شدن ریه و مجاری هوایی شود.
مصرف شربت گل بنفشهبرای افرادی که اسهالهای خونی ناشی از گرمی و صفرا دارند، مفید است. بهطورکلی گیاه بنفشه به دلیل داشتن طبع خنک، ضد صفرا عمل میکند. بنابراین علت و ریشه این نوع اسهال را برطرف کرده و باعث بهبود تحریک روده، اسهال و خونریزی میشود.
گل بنفشهدر درمان بیماریهای گوارشی و پاکسازی ریه و پوست استفاده میشود و برای درمان بیماری سینوزیت بسیار مفید است. همچنین ریختن چند قطره از آب دم کرده این گیاه، در بینی برای باز کردن تنفس، رفع خشونت سینه و زکام بسیار مفید است. آب دم کرده گل بنفشهبرای درمان برفک دهان مفید بوده، به این منظور مقداری از آن را در دهان نگه دارید و یا با آب تازه آن دهانشویه کنید، برفک دهان را برطرف میسازد، ورم لثه را مینشاند و اگر در گلو قرقره کنید آنژین را درمان میکند.
روغن گل بنفشهنیز فواید بسیار دارد ازجمله جلوگیری از ریزش مو، سفید کردن پوست صورت، برطرف کردن ککومک صورت، نرم کردن مو و برای سینوزیت، میگرن و سردرد بهترین درمان است. کاهش و رفع تب از دیگر خواص بنفشه است. به این منظور مقداری گل بنفشهرا داخل آبخنک همراه با گلاب بریزید و بعد از نیم ساعت صاف کرده و به شخص تبدار داده شود.
برای خرید بذر گل بنفشه و سایر بذر گلها و گیاهان داروییبه فروشگاه بذر ظرافتمراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳
مشاهده پست مشابه : آموزش کاشت و پرورش گل بنفشه در خانه